Haal je zonnebril maar tevoorschijn: de zon is weer terug!

kinderzonnebril-voorjaar

Het voorjaar staat op het punt van beginnen! En dat merk je misschien al wel: vrolijk gezang van vogels in de lucht, bloeiende en kleurrijke bomen en planten aan de grond. En natuurlijk een knalgele zon aan een strakblauwe hemel. Wat hebben we ‘m gemist! Want het is alweer even geleden dat hij zichzelf zo vaak heeft laten zien. Voor jou betekent dit, als het goed is, jezelf opnieuw aanwennen om je te beschermen tegen het felle zonlicht. Maar vergeet ook je kinderen niet in dit verhaal mee te nemen. Dus: pak die kinderzonnebrillen er maar vast bij!

Kinderzonnebril in de aanslag: meer zonuren op komst

Dagen lengen en de kans op zonlicht neemt toe: van gemiddeld 1,4 zonuren per dag in januari op weg naar 6,8 uren in mei. Als we beide maanden naast elkaar leggen, dan zien we in totaal zelfs een enorm verschil van bijna 170 zonuren(!). Wil je nu de meeste zonnestralen meepikken, ga dan richting de zee. De vuistregel is: hoe dichter naar de kust, des te meer zonuren. Natuurlijk, je moet ook dán maar net geluk hebben. Maar dat de zon zich steeds vaker laat zien, is een feit.

Wees voorbereid op een sterke zonkracht

Niet alleen het aantal zonuren neemt tijdens het voorjaar in rap tempo toe. Zo’n stijging zien we ook voor de zonkracht, uitgedrukt in ultraviolette straling (UV). Je weet ongetwijfeld dat 21 juni de dag is waarop onze ‘gloeibol’ het hoogst aan de horizon staat. Ook de zonsterkte is dan op z’n hoogst. Hoe dit kan? Dat is wiskunde en heeft alles te maken met de stand van de zon tot het aardoppervlak.

Het noordelijk halfrond draait in het voorjaar steeds verder naar de zon toe, waardoor deze hoger aan de hemel komt te staan. Het gevolg is een kortere afstand tussen beide. Zonnestralen bereiken de grond in deze periode daarom veel sneller dan ‘s winters. En dat heeft impact op de warmte en kracht van het zonlicht. Bovendien is het dan ook eerder schadelijk voor de huid én ogen. Op een zonnige dag in mei kun je maar beter beschermd zijn voordat je naar buiten gaat. Je verbrandt sneller en loopt een grotere kans op oogletsel.

Zonnebril versus zonnebrand

De voorjaarszon wordt flink onderschat. En dat terwijl deze gedurende het seizoen verder in kracht blijft toenemen. Op een UV-index van 0 tot 8 – de sterkte van het zonlicht – scoort de zon in april tussen de 3 en 5, om vervolgens rond eind mei uit te komen op een 6 à 7. Voor je beeldvorming: een gevoelige huid kan bij laatstgenoemde binnen een kwartier verbranden. En te veel zonlicht kan ook blijvende schade aan de ogen opleveren. Dat lijkt slechts 7% van de mensen zich te realiseren. Daarentegen weet 95% dat zonlicht schadelijk is voor de huid. Daartegen biedt de kinderzonnebril van FatOncles bescherming.

De zon is extra schadelijk voor kinderen

Als je je niet of minder bewust bent van de risico’s van blootstelling aan zonlicht, dan wordt bescherming meestal ook vergeten. En ook al lijken we bijna allemaal te weten wat het met onze huid doet, dan nog nemen Nederlanders meestal geen maatregelen. Zeker geen goede houding als er ook kinderen in het spel zijn. Zij zijn extra kwetsbaar voor de zon. Kinderogen hebben namelijk grotere pupillen en veel minder beschermend pigment op de lenzen. Het risico op beschadiging of ziektes is daarmee veel groter dan bij volwassenen.

Bescherm je kind met een goede kinderzonnebril

Jouw kind heeft misschien nog meer belang bij bescherming tegen schadelijk zonlicht dan jij. Niet alleen omdat hij of zij een heel leven voor zich heeft, maar vooral vanwege de mogelijke aandoeningen die op latere leeftijd kunnen ontstaan. Insmeren is één ding, maar zorg ook voor een volledig beschermende zonnebril voor de kwetsbare ogen. Eén die moeiteloos wordt opgezet. Eén die lekker zit. Eén die er gaaf uitziet. Een kinderzonnebril van FatOncles bijvoorbeeld. Deze biedt optimale bescherming, ziet er stoer uit en zit altijd perfect.

Geef je kind in het voorjaar al de juiste bescherming tegen de zon. Bekijk onze eigentijdse monturen en kies de mooiste uit de vele knappe kinderzonnebrillen van FatOncles!

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw