Het belang van een zonnebril bij kinderen met hooikoorts

Blog_hooikoorts_foto

Spelen in het bos, in de speeltuin of in het park is voor bijna ieder kind een feest. De frisse lucht, de ruimte om te rennen en de natuur om te ontdekken zijn ideale omstandigheden voor kinderen om te genieten en zich uit te leven. Helaas is dit niet voor alle kinderen weggelegd.  

 Voor kinderen die last hebben van hooikoorts zijn deze plekken vaak een bron van ongemak. In plaats van zorgeloos plezier, krijgen ze juist last van hun allergie. Hooikoorts kan dus een grote impact hebben op het dagelijkse leven van je kind, maar gelukkig zijn er manieren om deze klachten te verminderen. Ooit gedacht dat een zonnebril hierbij verrassend veel verschil kan maken? 

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van bepaalde bomen, planten en grassen, ook wel pollen genoemd. Wanneer kinderen in aanraking komen met deze pollen, kunnen verschillende klachten optreden. Hooikoorts is gelukkig niet gevaarlijk, maar de symptomen kunnen wel erg vervelend en soms zelfs uitputtend zijn. Het hooikoortsseizoen loopt van februari tot en met augustus, met variaties afhankelijk van de specifieke pollen in de lucht. Zo veroorzaken bomen vooral klachten in februari, maart en april, terwijl graspollen in mei tot juli pieken. Bloemen en onkruid zijn in augustus de grootste boosdoeners. 

Symptomen van hooikoorts bij een kind 

De symptomen van hooikoorts kunnen sterk variëren. Zo worden hooikoorts en verkoudheid van een peuter vaak met elkaar verward. Bij kind en peuter verkoudheid is het snot vaak voller van structuur en gekleurd. Als je kind last heeft van hooikoorts, is de structuur van het snot juist waterig, waardoor het gemakkelijk uit de neus loopt. Enkele veelvoorkomende klachten bij hooikoorts zijn: 

  • Vaak niezen 
  • Verstopte neus en/of jeuk in de neus 
  • Vaak een bloedneus 
  • Jeukende en/of tranende ogen 
  • Vermoeidheid wel of niet in combinatie met een koortsig gevoel 
  • Hoofdpijn 

Deze symptomen kunnen niet alleen het speelplezier van je kind verminderen, maar ook de algehele levenskwaliteit van je kleine negatief beïnvloeden. Vooral jeukende en/of tranende ogen zijn een veelgehoorde klacht. Juist hier kan een zonnebril uitkomst bieden. 

Voordelen van een zonnebril 

Een zonnebril dragen tijdens het pollenseizoen kan letterlijk en figuurlijk zichtbaar bijdragen aan het verminderen van hooikoortsklachten bij je kind. De bril vormt een fysieke barrière tussen de ogen en de rondvliegende pollen. Hierdoor komen er minder pollen in de ogen, wat de kans op irritatie, jeuk en tranen vermindert. Bovendien beschermt een zonnebril de ogen tegen fel zonlicht, dat bij hooikoortsgevoelige ogen extra belastend kan zijn. 

Lees ook onze blog over de trendkleuren van 2024.

Aanvullende voordelen van een zonnebril 

Naast het verminderen van de directe symptomen zoals jeukende en tranende ogen, heeft het dragen van een zonnebril nog andere voordelen. Door de ogen te beschermen tegen pollen, vermindert ook de algehele stress op het lichaam die hooikoorts kan veroorzaken. Minder irritatie in de ogen betekent vaak ook minder niezen én een niet meer verstopte neus. Hierdoor kan je kind beter ademen en zal het zich over het algemeen fitter voelen. Ook de vermoeidheid en hoofdpijn die vaak gepaard gaan met hooikoorts zullen afnemen doordat het lichaam simpelweg minder hoeft te vechten tegen de allergenen. 

Hooikoortstips voor peuters en kinderen 

Dus nogmaals: het dragen van een zonnebril kan de hooikoortsklachten van een peuter of kind flink verzachten. Andere tips om de negatieve gevolgen van hooikoorts van je kind te beperken zijn onder meer: 

  • Vermijd spelen in het park. Wanneer je peuter buiten wil spelen, is het beter om dit niet in een park te doen, vooral niet als het gras daar net is gemaaid. Kies in plaats daarvan voor een speelplek op straat of een speelplein met stenen. Hoewel dit misschien iets minder leuk lijkt, zal je kind hier minder snel last krijgen van hooikoorts. 
  • Lekker naar het strand (mét zonnebril ;-)). Als je peuter veel last heeft van hooikoorts, is het een goed idee om samen naar het strand te gaan. Aan zee zijn er nu eenmaal minder pollen dan landinwaarts. Zo geniet je niet alleen van een leuk dagje uit, maar zal je kind ook minder last hebben van hooikoorts. 
  • Vaseline smeren . Als je peuter hooikoorts heeft kun je de binnenkant van zijn of haar neus insmeren met wat vaseline. De vaseline vangt de pollen op waardoor ze minder snel de slijmvliezen bereiken. Bovendien helpt de vaseline om de geïrriteerde huid in de neus te verzachten. 
  • Medicijnen voor je kind met hooikoorts. Misschien kan je huisarts oogdruppels, neusspray of pilletjes voorschrijven die de klachten kunnen verminderen of in elk geval beter draagbaar te maken. 
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw