fatoncles-kinderen

Hoe jouw kinderen gezonde ogen houden? Laat ze vaker buitenspelen!

‘Papa, mama, kijk eens wat ik kan!’, hoor je jouw kind vast wel eens roepen tijdens het buitenspelen. En nog voordat je als ouder de kans krijgt om op te kijken, klautert hij of zij al als een echte waaghals bij de takken omhoog. Daar sta je dan als ouder, met een bezorgde blik en de tanden stijf op elkaar, naar boven te staren. Je houdt je hart vast en duimt voor een goede afloop. Hoe anders is de situatie door de ogen van jouw kind. Die kun je écht niet enthousiaster krijgen! En dus waarschuw je maar: ‘voorzichtig, hè!’. Ach, kinderen …

Buitenspelen: een uitstekende workout voor de ogen

Waar vroeger groepen buitenspelende kinderen het straatbeeld bepaalden, zijn ze nu vaker nergens meer te bekennen. Ze zonderen zich liever af op een kamer en zien hun vriendjes en vriendinnetjes daar ook wel, in een online speelomgeving. Een wereld die een stuk interessanter lijkt dan de fysieke buitenspeeltuin. Maar juist die online wereld is slecht voor hun ogen. Daar sta je als ouder vast niet raar van te kijken. Tot je beseft dat 25% van de brugklassers last heeft van bijziendheid. Inderdaad, dat komt vooral door die schermpjes. Het is daarom beter om je kind activiteiten te laten doen die het zicht bevordert (of in elk geval niet verslechtert). Maar wat is goed voor je ogen?

De spelcomputer vaker inruilen voor een paar uur buitenspelen is natuurlijk altijd een veel gezondere keuze. Kinderen komen in beweging en kunnen hun energie kwijt. Daarnaast ontwikkelen ze zich op motorisch vlak, bouwen ze een goede weerstand op en zijn ze vaak fitter en actiever. Buitenspelen is ook een goede training voor de spieren. En dat geldt zeker voor die van de ogen. Want buitenspelende kinderen hebben meer om naar te kijken en kijken bovendien veel vaker verder weg. Kortom: ze gebruiken de ogen meer en actiever.

Ideale buitenspeeltips voor jouw kind

Als het buiten droog en zonnig weer is, zie je jouw kind graag achter dat computerscherm vandaan komen. Dat klinkt eigenlijk heel logisch. Maar hoe krijg je dat voor eens en voor altijd moeiteloos voor elkaar? De online speelwereld is een geduchte tegenstander en geeft zich niet gauw gewonnen. Dus kun je misschien wel wat versterking gebruiken. Met de volgende vier interessante buitenspeeltips krijg jij jouw kind een stuk makkelijker naar buiten, zelfs in het najaar:

1. Flessenvoetbal

Vul twee frisdrankflessen (inhoud: 1,5 liter) met water en draai de dop er goed op. Teken met stoepkrijt de belijning van het speelveld uit en zet aan weerskanten een fles neer. Iedere keer als een fles wordt omgeschopt of per ongeluk omver wordt gelopen, krijgt de ander een punt. Een vermakelijk en uitdagend spel met een spannend wedstrijdelement.

2. Hutten bouwen

Na een periode van onstuimig herfstweer liggen er overal takken; klein en smal maar ook groot en lang. Het geschikte moment om een hut te gaan bouwen en daarin te spelen! Zorg er alleen wel voor dat dit op een veilige plek gebeurt. De kans is aanwezig dat aan sommige bomen loszittende takken bungelen. Hartstikke gevaarlijk natuurlijk, wanneer jouw kind net op zo’n plek bezig is met takken bij elkaar te sprokkelen.

3. Estafetterace

Laat jouw kind samen met zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes een ware estafetterace organiseren. Trek alles uit het hok, want voor een estafette zijn bijna alle materialen wel te gebruiken. Van een fietspomp als pion (om vijf rondjes omheen te rennen) tot een stevige tuintafel om onderdoor te kruipen; je kunt het zo gek niet bedenken.

 4. Stoepkrijten

Met stoepkrijt is meer mogelijk dan alleen tekenen. Maak bijvoorbeeld een hinkelbaan voor je kind of laat hem of haar er zelf één uittekenen. Er zijn oneindig veel variaties mogelijk en buitenspelen hoeft hierdoor nooit saai te zijn.

Een ander populair stoepkrijtspel, wat vaak op het schoolplein wordt gespeeld, is landje veroveren. Hierbij is telkens iemand anders de veroveraar en moet je proberen om vanuit een getekende cirkel zo veel mogelijk (ei)landjes zien te veroveren. Hoe? Door als veroveraar na drie rondjes om de cirkel te hebben gelopen ‘stop’ te roepen. Zonder de cirkel te verlaten, probeer je een ander aan te tikken. Gelukt? Dan krijg je er een eilandje bij door een rondje om de voeten van de aangetikte persoon te tekenen. Die mag je vervolgens gebruiken bij een volgende ronde.

Naar buiten met de play proof kinderzonnebril van FatOncles

Heb jij een interessante buitenspeelactiviteit voor jouw kind bedacht? En is het stralend mooi weer? Vergeet dan niet om hem of haar een goede kinderzonnebril op te zetten. Want ook de laagstaande zon van het najaar en de winter is sterk genoeg en bovendien nog steeds schadelijk voor de ogen. Vooral kinderogen zijn erg kwetsbaar, dus wil je die als ouder het liefst zo goed mogelijk beschermen. Hoe je dat doet? Met een zonnebril van FatOncles!

De kinderzonnebrillen van FatOncles geven voldoende UV-bescherming en zijn volledig play proof. Alle monturen zijn gemaakt van siliconenrubber, waardoor de bril flexibel en buigbaar wordt. Hiermee is FatOncles een echte buitenspeel zonnebril. Hoeveel risico’s hij of zij ook neemt tijdens het buitenspelen, de ogen blijven in elk geval altijd beschermd dankzij zijn flexibele monteur en gepolariseerde glazen.

Bekijk welke zonnebril van FatOncles perfect past bij jouw buitenspelende kind.